Članek

Ultimaker praznuje 10 let

Prvi Ultimaker je bil prodan pred desetimi leti. Ob okrogli obletnici smo se o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti blagovne znamke Ultimaker pogovarjali s soustanoviteljema podjetja, Siertom Wijnio in Jurgenom von Hollenom.

Robi Rep Objavljeno 02.09.2021

Minilo je 10 let od prvega prodanega 3D tiskalnika Ultimaker. Soustanovitelj podjetja Ultimaker, Siert Wijnia, je opisal izvor in zgodovino podjetja, soustanovitelj in CEO, Jürgen von Hollen, pa razkriva kako Ultimaker načrtuje svojo pot v letu 2021 in naprej.

Na začetku

Ultimaker je zrasel iz podjetja Protospace FabLab v Nizozemskem Utrechtu, kot projekt nekaj prijateljev, ki so poskušali narediti 3D tiskalnik za izdelavo natančnih, uporabnih kosov brez stroškov in preglavic, ki jih velikokrat povzročajo večje, industrijske naprave.

Njihov navdih je bil RepRap projekt, ki ga je začel dr. Adrian Bowyer. Po mnogih neprespanih nočeh poskušanja izdelave replike naprave za hitro prototipiranje (open-source naprava, ki lahko reproducira večino svojih komponent), jim je uspelo narediti delujoč 3D tiskalnik. A hitro so ugotovili, da naprava zahteva veliko časa in nenehnega vzdrževanja, kar jih je napeljalo k raziskovanju izboljšav delovanja. 

Na začetku razvoja Ultimakerja, ki so ga ustanovili Erik de Bruijn, Martijn Elserman in Siert Wijnia, so bili ključni testiranje, neuspehi in učenje. Preko teh stopenj so lahko ustvarili boljši izdelek.

Ultimaker Siert Wijna

Siert Wijna, soustanovitelj podjetja Ultimaker

Siert Wijnia: "Želimo le razumeti »zakaj?« Mislim, da je vprašanje "zakaj" izjemno pomembno za naše podjetje. Če delam na deprime procesu, želim vedeti zakaj je spodletel. In če spodleti sistem, želim vedeti zakaj je spodletel. In nato se za tem »zakaj«, pojavi nov »zakaj«."

Naslednji pomembni sestavini v tem DNK, ki sta še vedno del Ultimakerjevega potovanja, sta sodelovanje in vključenost. To so bili izzivi, ki so bili rešeni skupaj, najprej s strani skupine Protospace in soustanoviteljev, sčasoma, ko je podjetje raslo, pa s strani več in več zaposlenih.

Siert Wijnia: "Počutili smo se kot prava skupnost ljudi, ki si deli miselnost: »Poglejmo kam lahko s tem pridemo – to je novo!« Hkrati smo morali ustvariti strukturo, ker se je veliko ljudi želelo pridružiti, zaradi česar bi se morali začeti organizirati… Moraš imeti nabor pravil, ki se jih lahko držiš, če je to potrebno."

Končna sestavina, ki jo potrebuje vsak start-up, ki hoče spremeniti svet, je veliko trdega dela. Z ustanovitvijo podjetja se je ekipa zavezala ne le k izboljšanju tehnologije namiznega 3D tiskanja s svojimi idejami, temveč tudi k temu, da to uresniči in dostavi izdelke, ki pomagajo inženirjem in oblikovalcem. 

"Ugotoviš, da ni težko imeti idejo ampak doseči, da bo delovala in se udejanjila. To so kri, znoj in solze'', se spominja Siert. "Uspelo bo samo, če ti uspe priti do konca in zadevo dokončati – to je zelo pomembno."

Rast in preoblikovanje

V zgodnjih letih je bilo pri Ultimakerju več mejnikov, saj je 3D tiskalnik Ultimaker Original – komplet, ki ga sestaviš sam - uspel v ustvarjalnih prostorih, delavnicah in v izobraževalnih ustanovah po vsem svetu. Ekipa se je preselila v svojo prvo pisarno v Geldermalsen na Nizozemskem, kjer je bila pred tem kmetijska šola, in si zagotovila primeren prostor za R&D programe. 

Na začetku so ljudje opravljali različne službe - od novih zaposlenih do soustanoviteljev, ki so zagrabili za katerokoli delo, ki je bilo potrebno za razvoj in pravočasno dostavo izdelkov – naj je bila to vzpostavitev dobavne verige ali administracije.

Čez čas je podjetje zgradilo omrežje zaupanja vrednih dobaviteljev in ko je podjetju steklo, se je kot CEO podjetju pridružil Jos Burger, ki je vodil podjetje skozi rast. 

Ultimaker je začel uresničevati misijo, razvil vrsto strojne in programske opreme in materialov, ki skupaj delujejo tako, da je 3D tisk dostopen in omogoča produktivnost vsem.

Ultimaker 2 je prestavil strojno opremo stran od DIY (naredi sam) kompletov na sestavljene naprave in jih s tem naredil primernejše za profesionalna okolja. Skupaj z open-source skupnostjo se je razvila Cura in postala najbolj uporabljena programska oprema za 3D tisk. Nato se je razvil Ultimaker 3, ki je končno dostavil zanesljiv sistem dvojnega iztiskanja, ki omogoča ustvarjanje bolj zapletenih geometrij (zahvaljujoč PVA podpornemu materialu) in dvobarvnih tiskov..

Leta 2019 je bil predstavljen Ultimaker S5, ki je ponudil največji volumen 3D tiska v paleti Ultimaker ter številne druge tehnične novosti. Naslednje leto so lansirali še dva dodatka za 3D tiskalnik – Air Manager in Material Station. Od takrat so z Ultimaker S3 in Ultimaker 2+ Connect dopolnili ponudbo strojne opreme Ultimaker.

Z lansiranjem PETG je Ultimaker ustvaril nabor 12 originalnih materialov, odprt sistem materialov pa je odprl pot programu Material Alliance. Ta je spodbudil inovacije skupaj s proizvajalci materialov, ki prispevajo profile tiskanja, pripravljene za uporabo v programski opremi Ultimaker Cura.

Izradnja ekosistema

Torej, kaj sledi za Ultimaker v naslednjih 10 in več letih? Z odhodom Josa Burgerja in prihodom Jürgena von Hollena v letu 2021 se je začelo novo poglavje zgodbe Ultimaker. Ko so ga vprašali, kam pelje pot Ultimaker je Siert odgovoril: '"3D tisk smo pomagali postaviti na zemljevid zagotovili, da to ni le trik, temveč dobrina, namenjena podjetjem in ljudem. Ponuja veliko priložnosti, s katerimi lahko prispevajo k iskanju rešitev - ne le enostavnih problemov, temveč tudi kompleksnih.Orodja so vse. In mislim, da smo mi naredili zelo dobro orodje. Mislim, da so še možnosti za izboljšavo pri izdelavi teh orodij, predvsem glede dostopnosti, zanesljivosti in enostavnosti uporabe. Ustvarili smo 3D tiskalnik, celo več kot 3D tiskalnik, sedaj pa gradimo ekosistem."

Jürgen von Hollen, soustanovitelj in trenutni CEO podjetja Ultimaker

Jurgen von Hollen trdno verjame, da je to ekosistem, ki bo Ultimakerju pomagal doseči nove mejnike kot hitro rastočemu, globalnemu podjetju. "Prehajamo iz ponudnika čistih tehnoloških izdelkov v ponudnika platforme, aplikacij in rešitev. To bo eno od naših ključnih gonil. Verjamem, da trajnostna konkurenčna prednost ne prihaja le iz naslova tehnologije ali izdelka."

Po mnenju von Hollena obstaja "5 ključnih sestavin, na katere se je potrebno osredotočiti za doseganje trajne konkurenčne prednosti, ki lahko vplivajo na Ultimaker: Prva sestavina so ljudje in kompetenca znotraj Ultimakerja - skoraj 180 inženirjev, ki poganjajo rešitev. Naslednja stvar je osredotočenost na izgradnjo močnih tržnih kanalov. Naslednji korak je rast ozaveščanja in razumevanja s pomočjo povečanja kompetenc 3D tiskanja, ki jih ponuja naša Akademija. Akademija je platforma za izobraževanje vseh partnerjev v ekosistemu, vključno z našimi končnimi uporabniki. 
Naslednja točka je nenehna inovacija. Omogočanje ekosistema podjetij za razvoj in soustvarjanje izdelkov in storitev za inovativno, certificirano platformo Ultimaker, je ključna sestavina za uspeh. Vlagali bomo v nenehno grajenje našega ekosistema in platforme, s čimer bomo zagotavljali najboljše rešitve našim strankam. Zadnji del je naš poslovni model, kjer integriramo vse ključne dele ekosistema v "win-win" za vse partnerje in stranke. Če združimo integracijo tehnologije in ekosistema, smo ustvarili nekaj edinstvenega.

Vpliv v prihodnosti

Nedavne raziskave 3D tisk, podobno kot robotiko in umetno inteligenco, vse bolj prepoznavajo kot ključno tehnologijo za doseganje konkurenčnosti, inovativnosti, ustvarjanje višje plačanih delovnih in boljšo pripravljenost za spopad z motnjami kot je pandemija. Von Hollen ob tem ugotavlja, da bo ''razvoj zagotovo postavil višja pričakovanja glede zmogljivosti programske opreme in zahteval, da bodo 3D tiskalniki podpirali nove materiale. Programska oprema, ki danes poganja 3D tisk, se bo prelevila v rešitev, ki podpira 3D tiskalnike na različnih lokacijah in različne aplikacije z raznolikim naborom strojne ter programske opreme in materialov, ki bodo omogočili doseganje merljivih poslovnih učinkov. "

Kot kažejo nedavne raziskave, razširjenost naprednih digitalnih tehnologij, kot so 3D tisk, robotika, AI ali internet stvari, vpliva na produktivnost in trg dela ter tveganje preobrazb, ki izhajajo iz podnebnih sprememb. Ekipa Ultimaker je pripravljena in opremljena za vodilno mesto v kategoriji in stvaren vpliv v njej.