Novost

Tiskate s kompoziti? Potem so nova CC tiskalna jedra prava izbira

Ultimaker predstavlja novo generacijo CC tiskalnih jeder, ki so odporna na obrabo in omogočajo brezskrben 3D tisk z abrazivnimi kompozitnimi materiali.

Robi Rep Objavljeno 11.08.2021

Ultimaker CC tiskalna jedra s šobami, odpornimi na obrabo omogočajo tisk trdnih izdelkov iz najrazličnejših kompozitnih materialov, ki jih zaradi abrazivnosti ne moremo tiskati s klasičnimi medeninastimi šobami. 

Kaj vse prinaša novo tiskalno jedro CC?

Stara generacija CC tiskalnih jeder je na voljo le z 0,6 mm šobo z rubinasto konico, nova pa poleg 0,6 mm ponuja tudi 0,4 mm šobe iz kaljenega jekla, prevlečenega s keramično TiN prevleko. Prej medeninasti grelni blok je sedaj iz aluminija, toplotni prelom pa je debelejši in izdelan iz titana kar zmanjšuje možnosti poškodb.

1. Medenino z rubinasto konico na šobi nadomešča kaljeno orodno jeklo z TiN prevleko

2. Medeninasti grelni blok nadomešča aluminijast grelni blok

3. Jeklen toplotni prelom debeline 0,15 mm nadomešča toplotni prelom iz titana debeline 0,3 mm

4. Hladilnik z teflonskim vstavkom nadomešča kovinski hladilnik brez teflonskega vstavka 

Dve velikosti šob za več možnosti 3D tiska

Manjša, 0,4 mm šoba omogoča tisk finih detajlov in tankih sten, zaradi možnosti nanosa tanjših slojev pa je tudi površina natisnjenih izdelkov veliko bolj gladka, kar se pozna na geometrijski natančnosti natisnjenega izdelka. Večja, 0,6 mm šoba je primerna za tisk modelov ki nimajo drobnih detajlov, tisk z njo pa je, zaradi širšega nanosa, veliko krajši. 

3dtiskam.si - Ultimaker CC tiskalna jedra rezultati tiska

Nova CC tiskalna jedra so združljiva z 3D tiskalniki iz Ultimaker S serije (Ultimaker S3 in Ultimaker S5) in so kot nalašč za tisk materialov iz programa Ultimaker Material Alliance. Trenutno je v programu na voljo prek 60 kompozitnih materialov različnih proizvajalcev kot so BASF, Owens Corning, Jabil, Ensinger in drugi.

Seznam vseh materialov iz Ultimaker Material Alliance si lahko ogledate tukaj.