Študija primera

Avtomobilski deli po meri s 3D tiskalniki

3D tiskanje je v avtomobilski industriji na področju proizvodnje prisotno že dolgo. Kako pa ga uporabljajo v manjših avtomobilskih delavnicah, kjer bencinski navdušenci osnovne modele vozil predeljujejo v zmogljive in privlačne športnike?

Robi Rep Objavljeno 10.07.2020

Veliki avtomobilski proizvajalci v razvoju in proizvodnji vozil že dolgo časa uporabljajo 3D tisk, saj jim prinaša večjo proizvodno učinkovitost in znižuje stroške. Kaj pa manjše avtomobilske delavnice, kjer so cilji popolnoma drugačni?

Hitrejše, drznejše, edinstveno

Cilj majhnih avtomobilskih delavnic, kjer se ukvarjajo s predelavami osnovnih modelov vozil, je predvsem edinstvenost. Ločevanje od konkurence, lasten kreativni podpis in navdušenje, ki ga ustvarijo med njihovimi strankami, so zanje najpomembnejši dejavniki uspeha. 

Kljub temu, da so s tem popolnoma drugačni od velikih proizvajalcev, jih druži vsaj ena stvar. To je uporaba 3D tiska. 

3D tisk omogoča edinstvene rešitve

V avtomobilskih delavnicah, kot je Tucci Hot Rods, 3D tiskalnike uporabljajo za izdelavo funkcionalnih prototipov in končnih sestavnih delov vozil. Z uporabo 3D tiska so lahko drznejši pri oblikovanju rešitev za predelave, hkrati pa lahko vsako vozilo spremenijo na popolnoma edinstven način. 

Razpakiraj, priklopi, ustvarjaj!

Uvajanje 3D tiska pri Tucci Hot Rods ni bilo zahtevno, saj so se odločili za Ultimaker. Ko, jim je bil dostavljen, so ga zgolj razpakirali, sestavili, naložili programsko opremo, kmalu zatem pa že tiskali prve testne kose.

Zdaj natisnejo tudi do 40 različnih kosov na posameznem predelanem vozilu.